Wat zijn microplastics eigenlijk?

  • 18 juni 2021

Microplastics zijn kleine plasticdeeltjes van minder dan 5 millimeter groot. Ze zijn niet afbreekbaar, maar vallen uiteen in steeds kleinere stukjes. Microplastics, en de nog kleinere Nano plastics, komen voor in de oceanen en rivieren, in de lucht en in de grond. Maar ook in onze voedselketen. Bij onderzoeken werden al microplastics gevonden in bier, honing, kraanwater, theezakjes, zeezout en zeedieren zoals mosselen en garnalen.

Er is nog veel onduidelijk over de schadelijkheid van microplastics. In de natuur zijn wel negatieve effecten te zien. Dieren krijgen kleine stukjes plastic binnen met hun eten en zo komt het in de voedselketen. Ook kunnen microplastics via de wortels in planten binnendringen en zo in ons voedsel terechtkomen.

Plastics bevatten vaak allerlei schadelijke stoffen. Denk aan weekmakers, vlamvertragers of stabilisators. Dit soort stoffen kunnen hormoon verstorende eigenschappen hebben, of effecten op ons immuunsysteem als je ze binnenkrijgt. Wat de gevaren precies zijn, wordt op dit moment nog onderzocht.

De grootste bron van microplastic is plastic afval. Denk aan plastic verpakkingen, tasjes, flessen of visnetten die in het milieu terechtkomen en daar uiteenvallen tot steeds kleinere deeltjes.

 Andere grote bronnen van microplastics zijn de slijtage van autobanden en slijtage van synthetische kleding tijdens dragen en wassen. Deze deeltjes worden ‘secundaire microplastics’ genoemd.
 

Microplastics die we ook in het milieu terugvinden zijn afkomstig van producten die we dagelijks gebruiken. Hier gaat het om kunststoffen die de producten bepaalde eigenschappen geven. Deze kunststoffen heten synthetische polymeren. Je vindt ze terug in bepaalde cosmeticaproducten zoals make-up, oogschaduw en lippenstift. Maar ook in bepaalde douchegels, deodoranten, gezichtscrèmes, shampoos, tandpasta’s en zonnebrandcrèmes wordt er gebruik gemaakt van deze ‘primaire microplastics’.

 Via ‘Beat the Microbead’ kan je bekijken welke producten er nog microplastics gebruiken: International Campaign Against Plastic in Cosmetics - Beat the Microbead.