Afvalarme evenementen

 

IVAREM trekt met Kabinet van Afgedankte Zaken rond door de gemeenten

Het Kabinet van Afgedankte Zaken is een interactieve pop - up tentoonstelling die op een creatieve en visueel sterke manier sensibiliseert over afvalbeheer en de afvalproblematieken. Niet alleen de sorteerregels komen aan bod, maar ook de kosten van afvalbeheer, thuiscomposteren, de gevolgen van microplastics, sluikstorten en zwerfvuil.

In enkele gemeenten sensibiliseren we extra over de peukenproblematiek. Veertig miljoen peuken belanden ieder jaar in Vlaanderen op de grond. Niet ok!

We delen in Mechelen, Bonheiden, Putte, Lier en Duffel dan ook onze Assefoetsies uit: een handige zakasbak.

Kom zeker eens langs!

 5/8  Sint-Amands 't Zomert op de kaai (+ Assefoetsies)
 10/8  Mechelen Parkpop (+ Assefoetsies)
 19/8  Bonheiden Rijmrock (+ Assefoetsies)
 2/9  Putte: Beerputrock (+ Assefoetsies)
 8/9  Sint-Katelijne-Waver Jaarmarkt
 23/9  Lier: Sfinks Mondial (+Assefoetsies)
 27/9  Berlaar Woensdagmarkt
 4/10  Willebroek: Buurt aan de beurt
 15/10  Duffel: Curieuzeneuzemosterdpot (+ Assefoetsies)
Vorig jaar hebben we een nieuw concept om afval op evenementen selectief in te zamelen getest: de evenementencontainer.

Het is een gesloten container, voorzien van de nodige afvalrecipiënten, die we met een vrachtwagen ter plaatse leveren en nadien met het gesorteerde afval terug ophalen.Met de evenementencontainer kan je met behulp van 5 afvaleilanden (ontworpen met materiaal afkomstig van de inhoud van onze roze zak) zowel PMD, gemengde plastics als restafval apart inzamelen.
Met 4 peuksleuken (zie verder) kan er een halt toegeroepen worden aan een straatbeeld bezaaid met peuken.
En de organisator kan ook beroep doen op twee miniglasbollen en twee grote papier -en kartoncontainers.

Een achttal evenementen hebben hiervan gebruik gemaakt. Uit de evaluatie is gebleken dat:

  • het concept op zich zeker perspectieven biedt
  • de organisatoren van goede wil zijn, maar nog niet allemaal een afvalarme/milieubewuste klik hebben gemaakt (zeker niet in hun communicatie)
  • de bezoekers aan evenementen nog te weinig aandacht hebben om hun afval juist te sorteren, laat staan het niet op de grond te werpen: de visibilteit en communicatie moeten nog dominanter zijn
  • het kostenplaatje van werkuren, transport en de distributie van het ingezamelde afval nog niet werd meegerekend, maar indien voor dit concept gekozen wordt dit wel door de organisato/gemeente/IVAREM/.... dient aangezuiverd te worden
 

Hoe afvalarm is jouw evenement?

Doe in enkele minuten de test met behulp van onze afvalarme evenemententoets
Deze intelligente, gebruiksvriendelijke, digitale checklist is een laagdrempelige tool om snel en eenvoudig je evenement te toetsen op basis van afval voorkomen. Bijkomend voordeel is dat de organisator vingervlug inzichten krijgt over wat afvalarm en duurzaam organiseren betekent.Je kan hier de afvalarme evenemententoets downloaden. Mail hem (vrijblijvend) ter controle naar afvalpreventie@ivarem.be.


De Peuksleuk

IVAREM heeft, samen met een van zijn grafische bureaus, een sensibiliserende, praktische en originele oplossing ontwikkeld om het chronische peukenprobleem op festivals en evenementen een halt toe te roepen.
De peuksleuk bestaat uit vier opstellingen, eenvoudig gemonteerd op nadarhekken
:


zoek zoek
Tip van de maand