Wist je dat iedere Vlaming ongeveer 33 kg voedsel per jaar weggooit? Omgerekend is dit dus 211 858 ton per jaar!
We gooien het vaakst fruit, brood en groenten weg. Gemiddeld goed voor 137 euro aan eten per Vlaming. Gelukkig kan het anders!
Maak een boodschappenlijst
- Kijk na wat je nog in huis hebt.
- Overloop even de weekplanning. Welke avonden ga je zelf koken? Wanneer gewoon een boterham?
- Stel op basis daarvan een boodschappenlijstje op.
- Koop niet meer dan je nodig hebt... hoe verleidelijk aanbiedingen ook zijn.
- Let op de houdbaarheidsdatum. Er is een verschil tussen 'Te gebruiken tot' en 'Tenminste houdbaar tot'.
Slim bewaren
- Deel je berging en koelkast logisch in.
- Leg producten die snel vervallen vooraan
- Stel de temperatuur in op 4 graden Celsius. Bij die temperatuur blijft voedsel het langst houdbaar.
- Bewaar tropisch fruit, tomaten, paprika en aubergine niet in de koelkast.
- Restjes kan je makkelijk twee dagen bewaren in de koelkast.
- Eet eerst op wat al open is.
Koken op maat
- Weeg porties af
- Hou rekening met kleine en grote eters.
- Gooi restjes zeker niet weg. Pak ze in en bewaar ze in de koelkast (tot 2 dagen).