De roze zak verdwijnt vanaf 31-12-2020

  • 22 juli 2020

Op 31 december 2020 eindigt het verhaal van de roze zak
Vanaf 1 januari 2021 voert ook IVAREM de nieuwe PMD-zak in. De blauwe kleur van de PMD-zak blijft hetzelfde, alleen de inhoud wijzigt. De ‘P’ van PMD staat dan niet meer alleen voor ‘Plastic flessen en flacons’ maar voor ‘Plastic verpakkingen’. Om die reden zal IVAREM de roze zak voor gemengde plastics vanaf 01-01-2021 niet meer ophalen. Ook op de recyclageparken wordt de roze zak vanaf 01-01-2021 niet meer aanvaard. Heb je vóór 01-01-2021 nog roze zakken nodig? Koop dan zeker niet meer dan één rol tegelijk. Vanaf 01-01-2021 kan je een overschot aan volle rollen omruilen bij je gemeente, op de recyclageparken en deelnemende verkooppunten.

Let op! Losse zakken worden niet omgeruild. Deze kunnen wel als nieuwe blauwe zak gebruikt worden tijdens een overgangsperiode. Deze periode moet nog worden bepaald.

De gefaseerde invoering van de nieuwe PMD-zak in België
De inhoud van de nieuwe blauwe zak zal in nieuwe hoogtechnologische sorteercentra worden uitgesorteerd tot kwaliteitsvolle fracties die worden aangeboden voor een hoogwaardige en duurzame materiaalrecyclage.
Fost Plus, de organisatie die instaat voor de promotie, coördinatie en financiering van de selectieve inzameling, sortering en recyclage van huishoudelijk verpakkingsafval in België, organiseerde de aanbesteding voor die nieuwe sorteercentra. Omdat de door Fost Plus geselecteerde sorteercentra nu nog volop in aanbouw zijn, verloopt de invoering van de nieuwe blauwe zak in België gefaseerd.

Waar en wanneer kan ik de nieuwe PMD-zak kopen?
De nieuwe blauwe zak zal je nog steeds kunnen kopen op het gemeente- of stadhuis, in verschillende winkels en warenhuizen en op de recyclageparken. Omdat alleen de inhoud van de PMD-zak wijzigt, kan je je voorraad ‘oude’ PMD-zakken gebruiken tot je een nieuwe rol PMD-zakken nodig hebt.

De huidige sorteerregels voor PMD en roze zak blijven tot 31-12-2020 van kracht
Tot de nieuwe blauwe PMD-zak er is, volg je gewoon de geldende sorteerregels voor PMD en de roze zak. Zachte plastics zoals plastic verpakkingen, yoghurtpotjes en champignonbakjes horen tot eind december 2020 nog niet thuis in de PMD-zak, maar wel in de roze zak. In de PMD-zak blijf je voorlopig enkel plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankverpakkingen sorteren.

 

De uitgebreide sorteerregels voor PMD vind je hier: https://www.ivarem.be/PMD

De uitgebreide sorteerregels voor de roze zak vind je hier: https://www.ivarem.be/gemengde-plastics

Maak gebruik van onze handige sorteergids: https://www.ivarem.be/sorteren

 

Meer informatie zal later nog volgen.